Nog ruim een week te gaan en dan begint de kalender weer opnieuw bij 1 januari. 365 nieuwe dagen met 365 nieuwe kansen. Traditioneel treden er vanaf 1 januari 2021 ook weer een aantal nieuwe wetten of wetswijzigingen in werking. Hierbij lichten wij een aantal wijzigingen toe die voor jou als ondernemer belangrijk zijn.

Een volledig overzicht kun je vinden op het Ondernemersplein van de KvK.

Voorkomen van faillissementen

In deze periode waarin veel ondernemingen door de overheidsmaatregelen ter bestrijding van COVID-19 hun bedrijfsvoering niet op de gebruikelijke manier kunnen voortzetten biedt de wet Homologatie Onderhands Akkoord wellicht een oplossing. De wet maakt het voor ondernemingen makkelijker om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en aandeelhouders over herstructurering van schulden.

Heeft jouw bedrijf financiële problemen? Dan kun je straks een akkoord sluiten met een deel van jouw schuldeisers. De rechtbank kan dit akkoord dan bevestigen (homologatie). Schuldeisers of aandeelhouders die niet instemmen met het akkoord, kunnen dan toch aan het akkoord worden gebonden. Een dergelijk akkoord is ook buiten een faillissement mogelijk wanneer de grote meerderheid van de schuldeisers een doorstart ondersteunt. Ook mag je bij financiële moeilijkheden een akkoord sluiten met schuldeisers om problematische schulden te herstructureren, welke de rechter vervolgens goedkeurt.

Huurverlaging voor ZZP’ers

Ben jij ZZP’er, huur je een woning bij een woningcorporatie en heb je teruglopende inkomsten door bijvoorbeeld de coronacrisis? Dan kun je jouw woningcorporatie tot en met 31 december 2021 vragen om de huur van je woning te verlagen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je in elk geval kunnen aantonen dat jij in de 6 maanden voor je aanvraag zo weinig hebt verdiend dat je onder een bepaalde inkomensgrens valt.

Meer weten? Kijk op de website van de Rijksoverheid.

Franchisewet

Vanaf 1 januari 2021 gaat ook de langverwachte Franchisewet in. De positie van de franchisenemer wordt door middel van deze wet versterkt. In de wet zijn regels opgenomen over:

  • de uitwisseling van informatie voordat het franchisecontract afgesloten wordt
  • de tussentijdse verandering van een lopende franchiseovereenkomst
  • het overleg tussen de franchisegever en zijn franchisenemers
  • de beëindiging van de franchisesamenwerking

Daarnaast is in de wet opgenomen welke informatie minimaal door de franchisegever mot worden verstrekt aan de franchisenemer voor het sluiten van de franchiseovereenkomst.

Meer weten of hulp nodig bij de implementatie van de nieuwe regels? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.