Belastingdienst mag BSN niet meer gebruiken in btw-identificatienummer

In mijn artikel van 15 augustus 2018 heb ik jullie bericht dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de Belastingdienst heeft laten weten dat zij zo snel mogelijk moeten stoppen met het gebruik van het BSN in het btw-identificatienummer. In elk geval uiterlijk 1 januari 2019. Het gebruik van het BSN op deze manier is namelijk in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Verwerkingsverbod

De Belastingdienst heeft aangegeven hier op deze korte termijn niet aan te kunnen voldoen. De AP heeft daarin een verwerkingsverbod opgelegd aan de minister van Financiën (die is namelijk verantwoordelijk voor deze verwerking). Het verwerkingsverbod gaat in op 1 januari 2020. Het verwerkingsverbod houdt in dat de Belastingdienst het BSN niet mag gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen. De Belastingdienst heeft aangegeven dat zij naar aanleiding van het verwerkingsverbod nog vóór 1 januari 2020 maatregelen wil treffen.

Waarom is dit zo belangrijk?

Ondernemers zijn wettelijk verplicht om hun btw-identificatienummer te vermelden op hun facturen. Daarnaast moeten ondernemers met een webshop het nummer ook op hun website vermelden. Nu het BSN onderdeel is van het btw-identificatienummer van zelfstandigen, is het BSN van zelfstandig webshop-ondernemers hiermee breed bekend. Dat maakt hen kwetsbaar voor criminelen die misbruik willen maken van het BSN om identiteitsfraude te plegen.

Wat kun jij doen als zelfstandige webshop eigenaar?

Als zelfstandige met een webshop mag jij nu al stoppen met het vermelden van jouw btw-identificatienummer op de website. Op basis van de wettelijke regels ben je eigenlijk wel verplicht om dit op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet deze regels handhaven. Vanwege de onwenselijke situatie die de vermelding oplevert, geeft de ACM echter geen prioriteit aan handhaving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *