Zakelijk legaal vliegen met uw drone

Steeds vaker worden er bij grote evenementen filmpjes en foto’s hoog in de lucht gemaakt door een drone. Dit levert een mooi uitzicht en geweldige sfeerbeelden op van het evenement. U hebt een videoproductiebedrijf en wil ook graag gebruik gaan maken van een droneMag dit zomaar?  

Vergunning

U mag alleen beroepsmatig vliegen (voor zakelijk gebruik) met een drone als u een vergunning hebt. Er is sprake van zakelijk gebruik, als u met de drone geld wil verdienen. Er zijn verschillende vergunningen voor drones. Welke vergunning u nodig hebt, is afhankelijk van uw situatie.

  1. U bent zelf piloot. Wanneer u zelf piloot bent met een eigen drone en de drone gebruikt voor uw eigen bedrijf, dan hebt u een ROC-vergunning (RPAS Operator Certificate), een vliegbrevet en een bewijs van luchtvaardigheid nodig.
  2. U huurt een piloot in. Wanneer u een piloot en een drone inhuurt, dan hebt u enkel een ROC-vergunning nodig. De piloot zorgt zelf voor zijn vliegbrevet en de eigenaar van de drone zorgt voor het bewijs van luchtvaardigheid.

Er zijn twee soorten ROC-vergunningen. Welke u nodig hebt, hangt af van het gewicht van uw drone. Voor een drone lichter dan 4 kilo hebt u een ROC-light nodig. Voor overige drones hebt u een gewone ROC-vergunning nodig.

Waar mag u vliegen?

In verband met de veiligheid mag u niet overal vliegen met een drone. Ook mag u niet in alle omstandigheden vliegen. U mag bijvoorbeeld niet vliegen rondom vliegvelden of in het donker. Wel mag u vliegen in het vrije deel van het luchtruim dat niet door de luchtverkeersleiding wordt gecontroleerd. Op deze kaart kunt u zien waar u wel en niet mag vliegen.

Algemene regels

Naast de regels waar u wel of niet mag vliegen, gelden de volgende algemene regels voor het vliegen met een drone:

  • U mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water;
  • U moet voorrang verlenen aan alle andere luchtvaartuigen;
  • U moet op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen;
  • U moet de drone altijd kunnen zien;
  • U mag niet in het donker vliegen.

Houdt u zich niet aan de regels?

Wanneer u zich niet aan de regels houdt voor het zakelijk gebruik van een drone dan kunt u hiervoor beboet worden. Daarnaast kan uw drone in beslag genomen worden. En wanneer u vaker in de fout gaat, kunt u zelfs een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

Maakt u een foutje met vliegen en raakt daarbij iemand gewond of maakt u daardoor iets kapot? Dan kan het slachtoffer of de eigenaar u aansprakelijk stellen voor de schade.

Kortom

Zorg ervoor dat u beschikt over de juiste vergunningen voor het zakelijk gebruiken van drones en dat u zich aan de regels houdt voor het vliegen met een drone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *